Прийнято вважати, що красива посмішка – білосніжна. Тому дедалі більше людей прагне наблизитися до ідеальної “голівудської” усмішки. Проте варто тверезо оцінювати колір своїх зубів і не вдаватися до надмірного, частого й далеко не корисного відбілювання без крайньої необхідності.

Природний колір зубів – колір слонової кістки, вони не мають бути білосніжними. Зловживання й надмірне захоплення процедурами відбілювання (чи це послуги професіоналів або відбілювання вдома) не завжди дає тривалий результат, але завжди погіршує стан зубної емалі.

Професійне відбілювання зубів набагато ефективніше, ніж домашні процедури, коли необхідно за максимально короткі терміни висвітлити зуби на кілька відтінків. До того ж результат буде триваліший, ніж від підручних засобів. Сучасна стоматологія пропонує відбілювання зубів лазером, перекисом водню, фотопроцедурами тощо. Такі методи незначно шкодять здоровій емалі, але з кожною повторною процедурою або коли емаль і без того ослаблена, стан зубів погіршується. Щоб зменшити негативний вплив відбілювальних процедур, можна здійснити фторування зубів – це зміцнить емаль і знизить чутливість поверхні зубів.

Коли потрібно відбілювати?

– Суто медичних показів до відбілювання зубів не існує, але останнім часом дедалі більших обертів набирає естетична стоматологія, фахівці якої рекомендують відбілювати зуби в наступних випадках:
– вікові зміни кольору емалі (стоншення й пожовтіння емалі);
– зміни кольору зубів після травми або хвороби;
– яскраво виражена пігментація зовнішніх шарів зубної емалі;
– значна зміна кольору зубів внаслідок приймання антибіотиків;
– зміна кольору зубів внаслідок шкідливих звичок.
Відбілювання не здійснюють при захворюваннях навколозубних тканин (пародонту), за наявності каріозного пошкодження зубів, вагітним, дітям до 16 років, пацієнтам із брекет-системами на зубах, зі штучними коронками або пломбами на передніх зубах.

Як довго зберігаються результати відбілювання?

– Тривалість ефекту відбілювання залежить від індивідуальних особливостей зубів кожного пацієнта й становить у середньому від одного до трьох років. Професійний догляд за зубами допоможе зберегти їх здоровими та красивими надовго. Професійне відбілювання зубів може мати небажані ефекти. Іноді після процедури зуби стають більш чутливими до холоду, а на яснах часто з’являється білий наліт. Велика частина побічних ефектів зникає через кілька днів після відбілювання. Якщо вони зберігаються протягом двох тижнів і більше, варто зв’язатися з лікарем.
Активні речовини, які використовують під час професійного відбілювання зубів – перекис кисню або перекис карбаміду. Вони забезпечують надходження кисню в емаль, завдяки чому колір зубів стає світлішим. Професійне відбілювання зубів проводять у кілька етапів, які в цілому займають від трьох до чотирьох тижнів. Як правило, за один сеанс відбілювальну речовину наносять на зуби на 30-60 хвилин. При деяких видах професійного відбілювання активну речовину залишають на зубах до восьми годин. Результати такого відбілювання можуть бути помітні вже через тиждень, проте воно може бути більш шкідливим для зубної емалі.

Професійне відбілювання

– Клінічне фотовідбілювання. Ідеальне для тих, хто шукає миттєвого результату. На відміну від системи домашнього відбілювання, процедура фотовідбілювання триває приблизно годину.
– Внутрішнє відбілювання. Його застосовують тільки в тих випадках, якщо здійснювали лікування кореневих каналів зуба. У кожному зубі роблять порожнину, розміщують в ній відбілювальну речовину й закривають її. Як правило, через тиждень речовину видаляють. Щоб домогтися потрібного відтінку, цю техніку відбілювання можна поєднувати з іншими.
– Лазерне. На зуби наносять відбілювальну речовину, а потім активізують її за допомогою лазера. За допомогою такого відбілювання зуби можуть стати на п’ять-шість відтінків світлішими. Це найдорожчий метод.
– Вирішуючи, чи дійсно вам необхідно відбілювання зубів, важливо заздалегідь думати про бажаний результат і ставити реалістичні цілі.

Відбілювання вдома

– Харчова сода. Безпечна для здоров’я, швидко і ефективно діє. Чистіть зуби лише харчовою содою або змішуйте її із зубною пастою.
– Перекис водню. Результат перевершить ваші очікування – чисті, білосніжні зуби. Результати з’являються після кількох тижнів застосування. У жодному разі не ковтайте перекис водню, а після його використання прополощіть зуби.
– Деревне вугілля. Містить гідроксид калію – сполуку, яка відбілює зуби. Мікроскопічні кристали гідроксиду калію зчищають наліт у важкодоступних місцях. Однак занадто часте використання або занадто сильне тертя може пошкодити зубну емаль. Деревне вугілля можна класти просто на зубну щітку й чистити зуби або ж змішувати з невеликою кількістю зубної пасти.
– “Домашня” зубна паста. Змішайте харчову соду, перекис водню, сіль і невелику кількість зубної пасти – це перевірений засіб дуже ефективного й нешкідливого відбілювання зубів.

За матеріалами видання “МБ”

Більше інформації – стоматологія “ВІВОДЕНТ”, яка є структурним підрозділом ЛПЗ “СімМед”:

ПОЛІКЛІНІКА”СімМед”

м. Чернігів,

вул. Незалежності, 56,

 (0462)91-51-91

СТОМАТКЛІНІКА “ВІВОДЕНТ”

м. Чернігів,

вул. П’ятницька, 10 (вхід із торця будівлі),

(0462) 603-680

© 2020 Медичний центр СімМед [м. Чернігів]

Зателефонувати мені


Або зателефонуйте нам

+38 093 456 80 10
+38 095 456 80 10
+38 096 456 80 10
Call-центр працює з 9:00 до 18:00
Субота та неділя вихідний